Psychotherapie 

 

Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van hulp bij psychische klachten. De problemen waarvoor mensen in psychotherapie gaan zijn heel verschillend. Het doel van de therapie is om door middel van gesprekken inzicht te krijgen in je problemen, je problemen op te lossen of te verminderen zodat je er minder last van hebt.

Er zijn veel vormen van psychotherapie. Ik gebruik schematherapie, oplossingsgerichte psychotherapie, acceptance and commitment therapie en cognitieve gedragstherapie. Verder bied ik zingevingsgerichte psychotherapie. Hieronder geef ik meer informatie over deze methoden.

 

Schematherapie
Schematherapie is een therapie die gebruikt wordt voor de behandeling van lang bestaande of steeds terugkerende psychische problemen. Vaak is er sprake van patronen waardoor je steeds tegen bepaalde problemen oploopt. Ik gebruik schematherapie vaak bij terugkerende somberheid of angst, een negatief zelfbeeld, eetproblemen en  persoonlijkheidsproblematiek. Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht.  Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.
(Bron: https://www.schematherapie.nl)

 

Oplossingsgerichte psychotherapie

Oplossingsgerichte psychotherapie is een vorm van gesprekstherapie met een positieve focus. Het gaat niet alleen over problemen en wat moeilijk is, maar laat je stilstaan bij wat er al (een beetje) goed gaat en wat je sterke kanten zijn. Vanuit deze focus kijken we samen wat belangrijk voor je is en wat je wilt bereiken. Vervolgens kijken we wat ervoor nodig is om dichter bij je doel te komen. De gesprekken worden vaak als steunend en verhelderend ervaren, omdat het gaat over krachten en oplossingen, niet alleen over tekortkomingen en problemen.

(Bron: http://www.oplossingsgericht.nu/methodiek/oplossingsgerichte-therapie/)

 

Acceptance and Commitment Therapie (ACT)

ACT  is een vorm van gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt  (Acceptance), zodat je je meer kunt richten op de dingen in je leven die je écht belangrijk vindt (Commitment). ACT maakt daarbij gebruik van de volgende zes elementen:

 

Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.

Defusie: Afstand nemen van je gedachten.

Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).

Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.

Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.

Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.

 

Deze ACT elementen helpen je om psychologisch flexibeler te worden. Het doel van ACT is dus niet zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.  (Bron: https://www.actinactie.nl/wat-is-act/)

 

Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie.
In cognitieve therapie onderzoeken we samen welke gedachten vaker voorkomen en welke invloed deze gedachten hebben op hoe je je voelt.  In de behandeling gaan we kijken hoe je anders kunt gaan kijken naar bepaalde zaken en naar jezelf, zodat je je beter kan gaan voelen. Bij gedragstherapie gaat het om wat je doet en hoe je je daarbij voelt. Door het inventariseren van wat je doet en het uitproberen van nieuwe manieren van doen die beter bij je passen kun je je beter gaan voelen.
Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel je manier van denken en interpreteren beïnvloeden, als je doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze therapie vaak gunstige effecten heeft.
(Bron: https://www.vgct.nl/patienteninformatie)

 

Zingevingsgerichte psychotherapie 

Deze nieuwe methode helpt bij het (her)vinden van wat belangrijk voor je is na het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen en verlieservaringen. Hierbij kun je denken aan het krijgen van een ziekte, het ziek worden van iemand die je dierbaar is, het verliezen van een naaste, het verliezen van werk of je relatie. Zingeving gaat over wat er voor jou toe doet. Dit ligt niet vast, is uniek voor iedereen en gaat meer over ervaren dan over theoretiseren. Er zijn vier bronnen van zingeving: je persoonlijke geschiedenis, hoe je met moeilijke gebeurtenissen omgaat en bent omgegaan, hoe je je leven vormgeeft en ervaringen.

De behandeling is praktisch en ervaringsgericht. Het is gebaseerd op een protocol en bestaat uit circa 5 sessies van een uur. Elke sessie staat er een bron van zingeving centraal. In de sessies helpen ervaringsoefeningen om meer in contact te komen met wat belangrijk voor je is. Daarnaast ga je na elke sessie met opdrachten aan de slag, die helpen om de bron van zingeving verder uit te werken en te kunnen toepassen in je dagelijks leven.  

Deze methode is een bewerking van de Amerikaanse Meaning Centered Group Psychotherapy van professor W.S. Breitbart en gebaseerd op het werk van Victor Frankl. Zingevingsgerichte psychotherapie kan je helpen om je beter te voelen, anders om te gaan met je klachten en het vinden van nieuw perspectief.

(Bron: "Behandelprotocol zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker" van Dr. N. van der Spek e.a.)